Descobreix el Garraf

GARRAF Amb capital a Vilanova i la Geltrú, el Garraf té una extensió de 184,10 km i es troba al Litoral català a recer del Massís que porta el seu mateix nom. La comarca limita amb l’Alt Penedès pel nord, amb el Baix Llobregat per l’est, amb la mar Mediterrània pel sud i amb el Baix Penedès per l’oest.
0clip image002
Entre el mar i la muntanya, trobem el Garraf, terra de pagesos i mariners, molts dels quals van anar a fer les Amèriques, i en tornar ens han deixat un patrimoni únic.
Masies, Cases d’indians, Palauets, Torres de defensa, Castells, han convertit el Garraf en un museu a l’aire lliure, sobretot del romanticisme i el modernisme.
El Garraf viu intensament entre la pau de la natura, i la disbauxa de las festa.


NATURA I TURISME ACTIU 
El territori de la comarca que s’estén entre el mar i la muntanya, és una plana ondulant i serena on s’assenten els nuclis més poblats del Garraf. Un territori en canvi constant per l’acció de l’home, on encara es pot percebre l’activitat agrícola en un mosaic de vinyes, garrofers i oliveres, entre matolls i alguna pineda blanca que s’escampa amb timidesa.
En aquest paisatge és fàcil observar vestigis d’arquitectura rural que testimonien l’estret lligam entre l’home i la terra: mulasses o cabanes, forns de calç, marges..., així com també manifestacions arquitectòniques i artístiques: esglésies, castells, grans masos i cases senyorials bastides als segles XVIII i XIX, època de gran esplendor econòmica de la comarca gràcies al conreu de la vinya, l’exportació de vi i el comerç amb el continent americà.
Tota aquesta contrada oberta al mar és pràcticament a recer d’uns turons que amaguen un rerepaís natural, històric i cultural de caràcter, preservat i protegit gràcies als parcs del Garraf, d’Olèrdola i del Foix.

PLATGES I PORTS 
La costa del Garraf, variada i imponent, amb penya-segats altívols que cauen a plom, petites cales recollides als peus del massís i vint-i-cinc quilòmetres de platges de sorra daurada de gra fi, d’aigües tranquil·les i poc profundes, ha estat fins avui l’atractiu indiscutible de la comarca.
Al Garraf es practiquen moltes activitats nàutiques. Els clubs nàutics i les prop de 30 empreses especialitzades, permeten gaudir d’una oferta ben solvent i variada al llarg del litoral del Garraf: cursos i sortides amb tot tipus de vela, caiac, surf, xàrters nàutics, etc., a més de la celebració de nombroses regates, algunes de projecció internacional. Les platges i els ports esportius són doncs punts de partida en què el visitant pot ser el protagonista de moltes propostes relacionades amb el mar.
Si es vol aprofundir més en el coneixement del litoral i la vida marinera del Garraf, es pot visitar a Sitges i Vilanova i la Geltrú diferents espais, museus, i exposicions itinerants per conèixer l’ecosistema d’aquesta costa; i també copsar la singular relació entre els pescadors de les viles marineres de la comarca i el mar a través de col·leccions d’objectes de tota mena. A més, és interessant fer una passejada pel port pesquer de Vilanova, especialment a les hores que arriba la flota, a les vuit del matí i a primeres hores de la tarda.

NATURA I ESPORTS 
A la zona marítima del Garraf presenta unes condicions esplèndides per a l’esport nàutic, amb quatre ports esportius, tres situats a Sitges i un a Vilanova i la Geltrú.
El Parc Natural del Garraf, limitat per platges de fina sorra i les serralades que la conformen, ofereix un entorn i un clima privilegiats, sent ideal per a les persones que estimen la natura i gaudeixen amb passejades, rutes amb bicicleta o esports nàutics.
El Parc Natural del Garraf mostra un paisatge exòtic i una vegetació autòctona, entre la qual destaca el margalló.  La riquesa natural del Garraf és un dels paradisos verds de la costa del Mediterrani.
Hi ha diverses rutes per poder realitzar dins del parc que es poden fer amb bicicleta, guiades, literàries, etc.

PATRIMONI CULTURAL 
El bagatge històric i el patrimoni arquitectònic i artístic de la comarca us ofereix avui dia la possibilitat de gaudir també al Garraf d’una perfecta combinació de lleure i cultura.
Per acostar-vos a la nostra història i descobrir el nostre patrimoni cultural us proposem visitar els museus, fer un tomb pels nuclis urbans de les poblacions o realitzar qualsevol de les rutes culturals que organitzen les empreses especialitzades conduïdes sempre per guies especialitzats.
Els museus més importants de la comarca són els següents:
Vilanova i la Geltrú:

 • El Museu del Ferrocarril.
 • Torre Blava-Espai Guinovart
 • Museu de Curiositats Marineres de Roig Toqués.
 • Museu Romàntic Casa Papiol.

Sitges:

 • Museu Cau Ferrat.
 • Museu Maricel del Mar.
 • Museu Romànic Can Llopis.

Cubelles i Olivella:

 • Museu Charlie Rivel Hall.
 • Museu Palau Novella.


CULTURA VIVA
Com tots les pobles de la Mediterrània, són d’una importància cabdal i tenen unes característiques pròpies; són festes plenes de foc i de color. El poble s’aplega en diversos indrets de la comarca, al voltant d’un seguit de personatges mitològics com dimonis, gegants, nans, carnestoltes, vidalots, les mulasses de Vilanova, els “cubanitos” i l’àliga de Sitges, el Drac dels Tres Caps de Sant Pere de Ribes. I per arrodonir la festa no hi falten ni els castellers ni la musica de gralla.
A Garraf, aquest culte fa honor als sants protectors de sequeres i aiguats, com són el cas de la Mare de Déu de les Neus, a Vilanova i la Geltrú;  Sant Bartomeu, a Sitges; entre altres o bé amb altres festes religioses o que estan lligades als cicles de la terra, com ara les Festes de la Verema de Sitges o Els Tres Tombs a Vilanova i la Geltrú. Però no tot són festes religioses, i així podem trobar que també se n’hi celebren d’altres de caire esportiu, com el ral.li de cotxes d’època de  Barcelona a Sitges, el Festival de Cinema de Terror de Sitges.
Però sobretot podem destacar dues festes que fan cèlebre la comarca que són El Corpus de Sitges on s’aplega centenars de sitgetans que engalanen places i carrers amb catifes de flors en un esclat de color inigualable,  i l’altra és el Carnestoltes el qual és molt important tant a Vilanova i la Geltrú com a Sitges.

0clip image0440clip image048
GASTRONOMIA 
La cuina natural del Garra és la dels pescadors. Els seus plats són la combinació de tot allò que el mar proporciona amb la justa la justa contribució dels productes de la terra. Un dels plats que han donat més anomenada a Vilanova,  el qual és simple i exquisit, és l’all cremat , el qual esta cuinat amb el peix de la barca i una condimentació amb alls. Però  a part d’aquest hem de parla d’altres plats que són insignes de la comarca, com el rossejat,  la sopa blanca, bull de tonyina. Però amb tot, el plat més representatiu és el xató, que junt amb la merenga, no pot falta a taula en les festes, sobretot per Carnestoltes.  La xatonada és alegre i picant: una salsa a base d’alls, ametlles, pa, pebre vermell i un punt de vinagre, barrejada amb l’apetitosa escarola, seitons, bacallà esqueixat i unes olives.
Aquesta amanida se sol acompanyar de truites de mongetes, botifarra o carxofa. Però terra endins, el peix deixa pas als embotits i la carn, sobretot a la graella amb una bona llesca de pa amb tomàquet al costat. Per acompanyar aquests exquisits menjars res millor que un bon vi del Penedès envellit amb els aires marítims.
A les postres , la malvasia de Sitges pot acompanyar els dolços com les llunes altrament conegudes amb el sobrenom de pecallunes dels vilanovins.

Sabies que?.

 • El  Garraf, és la segona comarca més petita de Catalunya.
 • El Garraf té més de 25 km de litoral
 • El Diario de Vilanova, és el més antic de tot l’estat espanyol.
 • La meitat de l’extensió de la comarca del Garraf, esta ocupada per un parc natural.
 • Els ibers van ser els primers pobladors documentats del Garraf
 • Vine a descobrir més coses!