Descobreix el Penedès

PENEDÈS
L’Alt Penedès

Amb capital a Vilafranca del Penedès, té una extensió de 592 km aquesta comarca està composta per 27 municipis, els quals estan preparats per gaudir una gran varietat de vivències, depenent de les vostres necessitats.
Les vinyes, el vi i el cava donen identitat a un territori capaç de seduir a qui s'apropa. Un paisatge
amable, esquitxat de masies i petits nuclis rurals, que gira la voltant de Vilafranca i te en els castells la joia d'un patrimoni folklòric de primer rang.

 

ELS POBLES I LA SEVA GENT
És una comarca poc poblada si les comparem amb les del seu entorn, però els últims anys el seu creixement ha sigut notable. Llevat dels municipis principals com Vilafranca, San Sadurní on es concentra el gran volum de la població de la comarca, la resta de municipis volta entre els 800 i 2000 habitants. Podem trobar una gran part de la població molt dispersa per la comarca, en masies envoltades de grans extensions de vinyes, constitueixen un dels atractius visuals de la comarca, conjuntament amb les petites clapes boscoses a les ondulacions de la plana, la pineda que predomina a les àrees muntanyoses i complementada amb algunes tires de vegetació de ribera que ressegueixen les rieres i torrents.
Un comerç dinàmic i una notable activitat cultural fan que el batec d’aquest territori tingui tot l’any una bona cadència.
El vi i el cava li han donat identitat a la vegada que l’han projectat internacionalment.
L’Alt Penedès aprofita la seva estratègica ubicació per esdevenir terra de pas sense malmetre els seus atractius enoturístics.

NATURA I SENDERISME
L'Alt Penedès ofereix al visitant una perspectiva harmònica, la d'una zona amb personalitat pròpia  i una ria diversitat al voltant de l'anomenada cultura del vi i el cava.
L'Alt Penedès es reconeix d'entrada per un paisatge específic on predomina la vinya enmig de l'espaiositat puntejada per les harmonioses edificacions. En aquest espai cromàtic es dibuixen sovint les imatges de masies, els antics castells que ens parlem del caràcter de terra que tenir durant molt de temps aquesta zona, i on han deixat pòsit les diferents cultures que l'han poblada.
Hi ha diversos senderes marcats en aquesta zona com:

 • El camí del Monestrell recorre les planes del riu Foix, abans de creuar l'extrem occidental del massis del Garraf. Té un traçat ondulat que uneix interessants punts històrics i culturals (Castellet, Sant Esteve de les Mesuques, Penyafort, Penyafel i Olèrdola) acompanyant sempre de les vinyes i del riu.
 • El camí de l'Ull de Llebre combina la plana penedesenca amb l'ascensió al Castellot, talaia i punt de referència al límit occidental de l'Alt Penedès.
 • El camí de la Garnatxa uneix el cor de la serra de l'Ordal amb el tram baix de l'Anoia.
 • El camí de Montserrat, és un sender lineal que uneix Vilafranca del Penedès amb Piera, on connecta amb GR.-172, que va a Montserrat.
 • El camí del Samsó recorre la zona més elevada i abrupta del Penedès pel sector alt del riu Foix.
 • El camí del Subirat Parent mostra, en un tomb circular, els contraforts nord-occidentals de l'Ordal.
 • El camí del Sumoll recorre el riu Bitlles i la serra del Bolet per inesperats paisatges de l'Alt Penedès.
 • El camí del Xarel.lo encercla el tram final del riu Bitlles en el cor del món del cava.
 • El camí del Macabeu circumval.la Vilafranca del Penedès, i recorre tota la Plana.

File source: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Palau_Balt%C3%A0_Palau_del_Fraret,_Can_Babau-_a1.JPG

PATRIMONI CULTURAL I EL SEU ENTORN
Des de fa mil.lions d'anys, la terra del Penedès està associada al conreu de la vinya i a l'elaboració de vins. Conèixer el Penedès és també conèixer un paisatges i una gent, que generació rere generació, han fet de la vinya el seu motor econòmic, social i cultural. La historia vinícola de la comarca abasta un període de 2500 anys, com demostren les troballes arqueològics. En el Museu del Vi de Vilafranca exhibeix diversitats de testimonis com anàfores, recipients de ceràmica i avituallaments relacionats amb l'elaboració i transport del vi, procedents de les cultures ibèrica, grega, púnica i romana.
El ROMANIC
Del patrimoni més antic que es conserva en el nostre país, el Penedès te una mostra excepcional, amb el conjunt monumental de Olèrdola, que és una antiga ciutadella ibèrica, la qual més tard esdevenir romana i medieval,  tal com testimonia els diferents pisos superposats de la muralla.
EL GÒTIC
El gòtic es l'art Urbà per excel·lència i per aixo el millor patrimoni artístic del moment el trobem a Vilafranca que ja llavors exercia la seva capitalitat. Com podem trobar per exemple, en la Basílica de Santa Maria, en L'Església de Sant Francesc, a la casa de la vila, en el Palau Reial on va morir Pere el Gran.
Aquesta es una petita mostra del que podeu descobrí dins la comarca de l'Alt Penedès.

File source: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:5d9f_castellers_vilafranca.jpgFile source: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Drac_vilafrancapenedes.JPGFile source: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gegants_u.JPG

LES TRADICIONS I LA SEVA GENT

El Penedès es terra de festes i tradicions. Evidentment aixo es podria dir de qualsevol altra comarca del país, o qualsevol altra part del món. Peró el que volem remarcar és que aquí el folklore és especialment ric i arrelat. S'ha dit amb freqüència que les dos festes més intenses de Catalunya son la Patum de Berga i la Festa Major de Vilafranca, que s'han mantingut vigoroses i participatives fins i tot en els recents anys tan negres de la nostra historia. La Festa Major vilafranquina és realment excepcional. Amb una cadència que es repeteix inalterable any rere any, compte amb les cercaviles més nodrides del país on participen fins 20 balls. Qui vulgui gaudir amb tota la intensitat de la màgia de la festa popular que no es perdi l'entrada de Sant Félix el dia 30 d'agost per la nit, i sortirà ja del tot extasiat si aquest mateix dia ha pogut ser testimoni de la diada castellera que li haurà permès viure una de les experiències més apassionants i emotives de la cultura popular.

EXCURSIONISME I ESPORTS DE NATURA.

Aquesta comarca és una extensa plana, delimitada per dues fileres de muntanyes, per una banda a l'esquerra trobem les més properes i baixes que son la serralada de l'Ordal i la del Garraf i per l'altra banda a la dreta hi trobem les altes que és la serralada del Prelitoral. La plana està dominada per conreus principalment de vinya, on els seus ocres o una amplíssima gamma de verds, segons l'època de l'any, poden acompanyar al viatger per un territori ple de masies, antics castells i petits nuclis rurals.
Les zones muntanyoses de la comarca, cobertes en part de bosc i amb fonts abundants, ofereixen un espai idoni per a L'excursionisme i el contacte amb la natura.
Hi podem trobar la zona de Pèlags de Vilobí, valuós espai humit generat en unes pedreres en desús, i dos racons naturals curiosos, amb noms i característiques semblants son les Dous a Torrelles i les Deus a Sant Quintí de Mediona, son uns sobresalts d'aigua que es canalitzen per mitja d'un llarg de fonts alineades. A part a la zona de Deus hi podem trobar un atractiu afegit que son unes coves.

File source: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Plat_de_xat%C3%B3.jpg

GASTRONOMIA
La cuina de l'Alt Penedès té com a base els excel.lents productes de la terra com son les mongetes verdes, brotons, bròquil col i flor, patates; i els animals com son els galls, ànecs muts , els ous rossos, els conills, entre altres, que han donat una justa fama a la comarca (Denominació Aviram del Penedès i la important Fira del Gall de Vilafranca). S'elaboren també bons embotis com son el bull, botifarra d'ou, secallona). El rostit és el plat per excel.lència, amb animals farcits de pinyons i prunes. Altres plats apreciats són la coca de recapte, el conill de bosc, les costelles de xai, filet al cava, peus de porc farcits, arrossos caldosos acompanyats de conill o bacallà. Entre els postres destaquem les coques d'ametlla i de Vilafranca, els carquinyolis de Sant Quintí o de Torrelles de Foix, les catànies de Vilafranca. Els vins i caves acompanyen òbviament, de forma insuperable, la cuina penedesenca.
Sabies que?
A la comarca de l'Alt Penedes, el vi que s'elabora en aquesta zona té DO Penedes.
Just una setmana abans de Nadal té lloc la famosa Fira del Gall Vilafranca del Penedès.
L'antiga Via Augusta Romana que travessava aquestes terres per arribar a Tarragona, és actualment on conflueixen les principals vies de comunicació de la zona.
Els Ibers construïren una de les primeres ciutadelles de defensa a la població de L'Olèrdola.
La Festa Major de Vilafranca és el 30 d'agost.

 

 

BAIX PENEDÈS

Te com a capital de la comarca el Vendrell, amb una extensió de 296 km2, limita amb l’Alt Camp pel nord; amb l’Alt Penedès i el Garraf per l’est; amb la Mediterrània pel sud i per últim amb el Tarragonès per el sud. Esta composta de 14 municipis, els quals estan preparats per gaudir una gran diversitat de vivències, depenen de les vostres necessitats.
Comarca situada entre la Serralada Prelitoral i el mar, de paisatge amable i suaument ondulat, cobert en bona part per la vinya, lloc tradicional de pas entre la Catalunya Nova i la Catalunya Vella.
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 75
GASTRONOMIA I LA SEVA GENT
A l’hivern és habitual menjar el xató, plat compost per amanida d’escarola guarnida amb bacallà esqueixat, tonyina fresca, anxoves i olives, ben marinada amb una suculenta salsa condimentada a base de nyores, oli i fruita seca torrada, sol acompanyar-se d’un assortiment de truites de verdures del temps. Cal que esmentem també la coca enramada amb espinacs i mongetes o bé de ceba i pebrots però sempre acompanyada de llonganissa fresca o arengades a la brasa. Aquets plats demanen l’acompanyament d’un bon vi o cava de la terra, emparats per la DO Penedès.
Als pobles del litoral, es pot menjar bull de tonyina, els plats amb all cremat, l’arròs a banda i el plat mariner per excel·lència el rossejat de fideus. Entre els postres típics citarem els bufats, els cossetans i els garrofins.
Per últim a les fassines del Vendrell s’elabora el resolis, licor d’aiguardent aromatitzat amb anís o canyella, d’origen italià, la qual lliga molt bé amb la pastisseria dolça que es produeix a la comarca.


EXCURSIONISME I ESPORTS
Les zones muntanyoses del nord de la comarca, cobertes en part de bosc i fonts abundants, ofereixen un espai idoni per a l’excursionisme i el contacte amb la natura. Paratges com els que ofereix l’alterosa serra del Montmell on podem fer la ruta anant per la vall de Sant Marc i d’aquí podeu anar per Aiguaviva i Marmellar, la Moixeta i la Talaia del Montmell, els quals tenen un gran atractiu per qualsevol amant de la natura.
Un altra excursió interessant és la que segueix les esglésies romàniques que hi ha a la comarca. La vitalitat esportiva de la comarca es materialitza amb infraestructures a gairebé tots els municipis, com piscines, pistes de tennis, camps de futbol, poliesportius, entre altres. També podem trobar tota mena de clubs on es poden practicar tota mena d’esports.
Per últim a la població d’Albinyana hi trobem un parc aquàtic i una reserva d’animals salvatges en llibertat aclimatats a la zona.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), default quality
EL LITORAL I EL SEU ENTORN
La costa del Baix Penedès és totalment plana, amb platges amples de sorra fina. Per la seva situació dins la província de Tarragona, constitueix des del punt de vista merament turístic l’inici de la Costa Daurada. On les activitats marineres tradicionals com la pesca i la navegació ha desenvolupat de forma extraordinària el turisme, amb petits ports nàutics i empreses que ús oferiran la oportunitat de3 poder practicar els diferents esports d’aquesta disciplina .
Degut a un clima benigne i unes aigües de les platges amb gran qualitat pot complementar de forma molt atractiva qualsevol estança que es vulgui fer dins de la comarca. A més aquest zona ofereix condicions òptimes per sojornar-se a l’hivern, quan les temperatures suaus i la tranquil·litat de l’entorn li donen un encant especial.

File source: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:4de7a_Arbo%C3%A7_Concur7_2011.jpgCREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90

LES TRADICIONS I LA SEVA GENT
El Baix Penedès conserva molt viva l’antiga tradició castellera. El Vendrell amb les colles castelleres dels Nens del Vendrell i la Colla Nova i a l’Arboç la Colla dels Minyons de l’Arboç han contribuït a la renaixença d’aquesta tradició dins i fora de la comarca. Una mostra són les exhibicions castelleres que es realitzen a les festes majors de la majoria de poblacions de la comarca.
També són característics de la zona els balls de bastons, el ball de diables, els gegants i capgrossos, els grallers i tots elements relacionats amb el bestiari del foc. Hi podem destacar el Caramot i el Cabrot del Vendrell.
Per últim els esbarts dansaires de les diferents poblacions com Bellvei, Calafell, el Vendrell entre altres dignifiquen i representen arreu les danses del nostre país.
La celebració de les festes com el Carnaval que esta molt estesa per aquesta zona, la representació dels pastorets per Nadal. Es manté la tradicional de Sant Antoni Abat amb els Tres Tombs que es fa a diversos municipis i per Pasqua Florida on es canten les tradicionals caramelles.

File source: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vista_ciudadella.jpgFile source: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Soldat_auxiliar_Sertori%C3%A0,_ii._s._I_a._C..jpg
LA CULTURA I EL SEU ENTORN
La comarca del Baix Penedès ha sigut habitada des de temps immemorials, podem trobar les restes dels poblats, que van deixar els Ibers en el seu pas per la comarca. Entre els més importants hi podem trobar:

 • Can Canyís a Banyeres del Penedès,
 • El poblat de les Guàrdies al Vendrell
 • El poblat de les Toixoneres o la Ciutadella a Calafell
 • La granja de Fondo d’en Roig.

Per altra banda en aquesta comarca han nascut i residit personatges il·lustres que han sigut importants per la cultura i l’evolució dels nostre país a reu del món. Dels quals destaquem:

 • Ángel Guimerà, escriptor i fill adoptiu del Vendrell d’origen canari. I a la població del Vendrell hi podem visitar la seva cas pairal Cal Guimerà.
 • Pau Casals, músic i compositor, nascut a Sant Salvador, on es pot visitar la seva casa convertida actualment en museu La Vila Casals i l’auditori Pau Casals, aquest il·lustre music  va compondre entre altres l’internacionalment conegut Himne de la Pau.
 • Aureli Maria Escarré, abat de Montserrat, la seva població natal va ser l’Arbós, i on es pot visitar la seva casa natal al carrer Major.

Aquesta es una petita mostra de tot el que podem trobar dins d’aquesta comarca, es un lloc on els sentits poden gaudir de la natura, de les tradicions, la gastronomia, la cultura i sobretot i el més important relacionar-se amb la gent, la  qual és oberta i hospitalària amb el viatger. 

Sabies que?

 • Podem trobar vestigis del pas dels romans a Sant Jaume de Domenys.
 • S’han trobat vestigis prehistòrics a les coves de Graiera, que es situen entre Calafell i Bellvei.
 • Era una zona de pas entre Bàrcino i Tàrraco amb la Via Augusta com via principal de comunicació.
 • Que hi ha les restes del aqüeducte romà dels Arcs, portava l’aigua fins a la vil.la on podem trobar indicis sota la masia dels Arcs.
 • Bona part de les pintures romàniques procedents del castell i església romànica llombarda de Sant Miquel situada a Marmellar, es conserven al MNAC.
 • Que a la població de Aiguaviva s’anomena així per la gran quantitat de fonts que si poden trobar.